Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία [Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1169/2011], είναι υποχρεωτική για όλα τα προσυσκευασμένα τρόφιμα (με ορισμένες εξαιρέσεις) η αναγραφή των συστατικών και των πρόσθετων τροφίμων, τα αλλεργιογόνα που ενδεχομένως περιέχονται καθώς και η θρεπτική τους αξία για την ορθή πληροφόρηση των καταναλωτών.
Η νέα νομοθεσία περιλαμβάνει τόσο τα προσυσκευασμένα τρόφιμα όσο και εκείνα που πωλούνται χύμα.
Μια διατροφική ετικέτα περιλαμβάνει υποχρεωτικά:
- Ονομασία πώλησης τροφίμου
- Συστατικά
- Βάρος ή Όγκο
- Συνθήκες αποθήκευσης
- Διάρκεια ζωής και χρόνο διατηρησιμότητας
- Πιθανά αλλεργιογόνα
- Διατροφικές πληροφορίες, όπως την ενεργειακή αξία, τις ποσότητες λιπαρών, κορεσμένων λιπαρών, υδατανθράκων, σακχάρων, πρωτεϊνών και αλατιού.
Εμπιστευτείτε την Τεχνολόγο Τοφίμων Μαρία-Σπυριδούλα Νάτση με την πολυετή εμπειρία στην τεχνολογία τροφίμων για τη σύνταξη ετικέτας στα τρόφιμα που παράγετε ή διακινείτε. Διασφαλίσετε την εγκυρότητα όλων των θρεπτικών πληροφοριών που αναγράφονται στην ετικέτα του προϊόντος σας ώστε να πληροί όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές που απαιτούνται από τις κρατικές ελεγκτικές αρχές και να ενημερώνετε σωστά τους καταναλωτές.