Τα Τρόφιμα Οικοτεχνικής Παρασκευής παράγονται από τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων αποκλειστικά ιδίας παραγωγής από επαγγελματία αγρότη με εκμετάλλευση μικρής κλίμακας, τα οποία προορίζονται για άμεση διάθεση στον καταναλωτή. Η παρασκευή τους πρέπει να γίνεται σε μονάδα οικοτεχνικής παρασκευής τροφίμων, δηλαδή στο χώρο της αγροτικής εκμετάλλευσης ή της αγροτικής κατοικίας, ο οποίος ονομάζεται μονάδα τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής (ή Οικοτεχνία).

Ο χώρος παρασκευής των τροφίμων σε μια οικοτεχνία μπορεί να είναι ακόμα και η οικιακή κουζίνα. Οι οικιακές κουζίνες δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κατάλληλες για παρασκευή τροφίμων για επαγγελματική χρήση. Σε κάθε περίπτωση όμως, η υποδομή του χώρου πρέπει να είναι τέτοια έτσι ώστε να παρεμποδίζεται η επιμόλυνση του παραγόμενου τροφίμου. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Χρειάζεται να αερίζεται επαρκώς, τα παράθυρα θα πρέπει να έχουν σίτες για την αποφυγή εισόδου εντόμων και δεν θα πρέπει να υπάρχουν οικόσιτα, κατοικίδια ζώα εντός του χώρου παρασκευής τροφίμων. Οι τοίχοι, τα πατώματα, τα ντουλάπια, οι επιφάνειες (π.χ. πάγκοι, νεροχύτες) καθώς και ο εξοπλισμός (π.χ. μαχαίρια, μαγειρικά σκεύη) πρέπει να είναι από υλικά που μπορούν εύκολα να καθαριστούν και να διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Η κλασική υποδομή της οικιακής κουζίνας μπορεί να είναι ικανοποιητική εάν διατηρείται καθαρή και σε καλή κατάσταση συντήρησης. Πρέπει να υπάρχει ικανοποιητικός αποθηκευτικός χώρος και να τηρείται το απαραίτητο πρόγραμμα εντομοκτονίας και μυοκτονίας. Συστήνεται η χρήση μηχανικών παγίδων σύλληψης. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται χημικά σκευάσματα στον χώρο κατά τη διάρκεια παρασκευής, ούτε σε αποθηκευτικούς χώρους με τρόφιμα 

Ως Μεταποίηση Μικρής Κλίμακας νοείται κάθε μεταποιητική δραστηριότητα η οποία ασκείται σε εγκαταστάσεις με εγκατεστημένη κινητήρια ισχύ που δεν ξεπερνά τα 10 kW ή κάθε υπηρεσία προετοιμασίας (όπως συσκευασία και συντήρηση) αγροτικών προϊόντων έως 50.000 m³, προς αποθήκευση.

Πριν ιδρύσετε μια οικοτεχνία τροφίμων, απαιτείται να ελεγχθεί ο χώρος για το αν μπορεί να ιδρυθεί στο συγκεκριμένο χώρο η οικοτεχνία, αν δηλαδή στο χώρο αυτό μπορεί να βγει άδεια για οικοτεχνία τροφίμων.

Επικοινωνήστε με την τεχνολόγο τροφίμων Μαρία-Σπυριδούλα Νάτση για την έκδοση άδειας οικοτεχνίας για να παράγετε παραδοσιακά γλυκά κουταλιού, μαρμέλαδες, κομπόστες, ζελέ φρούτων, γλυκά αλείμματα και γλυκές πάστες φρούτων και λαχανικών, αμυγδαλωτά, χαρουπόμελο, προϊόντα από σουσάμι, ζυμαρικά κα, με χαμηλό κόστος.


Ποια είναι τα τρόφιμα οικοτεχνικής παρασκευής

  • Προϊόντα δημητριακών, ιδίως απλά αρτοσκευάσματα (π.χ. παξιμάδια κ.τ.λ) και ζυμαρικά, με κύριο συστατικό το αλεύρι δημητριακών (π.χ. τραχανάς, χυλοπίτες κ.τ.λ).
  • Προϊόντα φυτικής προέλευσης με ή χωρίς γλυκαντικές ύλες, ιδίως γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, κομπόστες, ζελέ φρούτων, παστέλια με ξηρούς καρπούς, πετιμέζι, μουσταλευριά.
  • Προϊόντα με παρθένα ελαιόλαδα και διάφορα αρωματικά φυτά, μπαχαρικά, αιθέρια έλαια, χυμούς φρούτων και άλλα τρόφιμα σε συσκευασία έως δύο (2) λίτρων.
  • Προϊόντα διατηρημένα με αλάτι, ξύδι και λάδι, τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως επιτραπέζιες ελιές και προϊόντα ελιάς αλείμματα, τουρσιά, σάλτσες.
  • Προϊόντα διατηρημένα με ξήρανση, τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αρωματικά φυτά.
  • Προϊόντα με μέλι και ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, μαστίχα, κρόκο και άλλα τρόφιμα.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τυρί, βούτυρο, γιαούρτι εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην αριθ. 3724/162303/22.12.14 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 3438/Β΄/2014).

Πρώτες Ύλες 

Οι πρώτες ύλες θα πρέπει να έχουν τα «φυσιολογικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά» (χρώμα, εμφάνιση, οσμή κλπ), μετά από μακροσκοπικό έλεγχο. Προϊόντα με ανεπιθύμητες οσμές (όπως για παράδειγμα από χημικές ουσίες ή καύσιμα) ή σημάδια αλλοίωσης (μούχλα ή σήψη) ή μόλυνσης πρέπει να απομακρύνονται. Ενδεικτικά σημεία που απαιτούν προσοχή από τον χειριστή είναι η προσωπική υγιεινή και η υγιεινή των χώρων προετοιμασίας. Αποδεικνύεται τόσο με το πιστοποιητικό υγείας των εμπλεκομένων αλλά και με μικροβιολογική ανάλυση των πάγκων και χεριών. Απαραίτητη η ανάλυση του νερού αν πρόκειται για αγροτική κατοικία που υδροδοτείται από γεώτρηση.

Συσκευασία

Το υλικό συσκευασίας πρέπει να αποτρέπει την επιμόλυνση του προϊόντος ή την αλλοίωση της σύνθεσής του ή να προκαλεί βλάβη στην ανθρώπινη υγεία.

Βάσει της ευραπαϊκής νομοθεσίας είναι υποχρεωτική η τήρηση συστήματος ιχνηλασιμότητας, ώστε αν προκύψει κάποιο ζήτημα ασφάλειας των παραγόμενων τροφίμων να είναι δυνατή η ανάκληση των προϊόντων τα οποία έχουν διατεθεί. Για την ικανοποίηση της απαίτησης αυτής, ο υπεύθυνος της επιχείρησης οφείλει να γνωρίζει για κάθε προϊόν που παρασκευάζει από πού έχει προμηθευτεί τις πρώτες ύλες και πού έχει διαθέσει τα τελικά προϊόντα.

Επισήμανση (Ετικέτα)

Στα τελικά προϊόντα είναι απαραίτητη η διαθρεπτική επισήμανση καθώς και πιθανές αναλύσεις βαρέων μετάλλων, αλλεργιογόνων, μικροβίων και μυκοτοξινών.

Είναι απαραίτητο να αναγράφεται επί της συσκευασίας, ο μοναδιαίος Αριθμός Εγγραφής του υπεύθυνου της μονάδας τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής στο ΚΗΜΟ.


Κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας:

1) Κατοχύρωση εφευρέσεων στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ΟΒΙ 

2) Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας

3) Δίπλωμα τροποποίησης ΔΤ

4) Πιστοποιητικό Υποδείγματος Χρησιμότητας ΠΥΧ